Vi är glada att presentera vår nya och förbättrade hemsida. Testa den och dela med dig av dina åsikter. Din feedback är värdefull för oss! Besök nya hemsidan här

– Idag finns ny teknik som skulle kunna förbättra livskvaliteten för människor med demensdiagnos men den används i allt för liten utsträckning på grund av politiska och ekonomiskt kortsiktiga skäl, säger Stefan Sauk, ordförande i Alzheimerfonden.

Alzheimerfonden är med och finansierar det forskningsprojekt som genomförs av Högskolan i Borås i samarbete med Posifon, och som ska undersöka hur mobila trygghetslarm kan skapa ökad frihet och trygghet för personer med demenssjukdom och deras anhöriga.

Tekniken används redan idag på bland annat äldreboendet Distansgatan 7 som nyligen var aktuellt i TV4-dokumentären Borås Superstars. Totalt kommer cirka 80 personer från 25 kommuner att ingå i studien. Forskningsprojektet beräknas vara klart i december 2012.

– Vår ambition är att studien ska visa och sätta ljuset på att man med små ekonomiska insatser väsentligt kan förbättra livskvaliteten för både drabbade och deras nära om man i större utsträckning använder sig av funktionell teknik som redan finns tillgänglig, säger Stefan Sauk.