Vi är glada att presentera vår nya och förbättrade hemsida. Testa den och dela med dig av dina åsikter. Din feedback är värdefull för oss! Besök nya hemsidan här

Mariann Laakso, 66 år gammal, behöver medicin fyra gånger om dagen. I snart tio år har hon varit beroende av sin medicinpåminnare, Careousel. Men när Mariann flyttade till Örebro, fick hon veta att hennes medicinpåminnare inte var ett förskrivningsbart hjälpmedel, utan den måste hon bekosta själv.
– Jag har kämpat för detta i många år men Hjälpmedelscentrum ser det som en för stor kostnad för dem 
att ta när det i själva verket sparar pengar, det tycker jag är dumsnålt, säger Mariann.

Fyra gånger om dagen ska Mariann Laakso ta sina mediciner, något hon har svårt att komma ihåg själv.
– Jag kan bara koncentrera mig en liten kort stund, sedan tappar jag fokus. Jag hade hoppat över eller tagit dubbla doser utan min Careousel, säger Mariann.

I en majoritet av Sveriges 21 län finns Careousel som förskrivningsbart hjälpmedel, men inte i Stockholm eller i Örebro där Mariann bor. När hon visar medicinpåminnaren för distriktssköterskorna som kommer till henne är de positiva.
– De tycker det är ett kanonbra hjälpmedel, men säger också att de som bestämmer tycker att det är en för stor kostnad. Det är konstigt att man sätter en prislapp på människors välmående, säger Mariann.

Anna-Lena Oskarsson utbildar beslutsfattare och vård- och omsorgspersonal inom välfärdsteknik, för Posifon. Hon har själv arbetat länge som chef inom omsorgen och menar att det är är märkligt att en så väletablerad produkt som Careousel inte är mer känd och förskrivningsbar i hela landet.
– I Örebro och Stockholm finns inte Careousel som förskrivningsbart hjälpmedel, det försämrar vardagen för väldigt många människor. Utöver att en medicinpåminnare som Careousel gör livet mycket enklare för vårdtagare och anhöriga, så är det vetenskapligt bevisat att det minskar antalet medicinrelaterade sjukhusinläggningar, vilka är mycket kostsamma och det finns massor av tid och pengar att spara för såväl sjukvården som omsorgen, säger Anna-Lena.

– Tänk om omsorgens personal hade behövt åka till Mariann fyra gånger om dagen för att ge henne medicin, det är ofantligt mycket av personalens tid som hade kunnat läggas på andra vårdtagare, fortsätter Anna-Lena.

Mariann har hjälp av hemtjänsten med påklädning och matlagning, men utan sin medicinpåminnare hade hon behövt hjälp av sköterskor för att ta sin dagliga dos av medicin, fyra gånger om dagen.
– Medicinpåminnaren gör att jag blir mer självständig när jag kan ta mina mediciner själv och veta att det blir rätt, säger Mariann.

Den 24–25 oktober pågår mässan Fokus hjälpmedel på Conventum i Örebro. Posifon är där och ser fram emot att träffa beslutsfattare och användare för att prata framtid och innovation inom området medicinhantering och välfärdsteknik i stort.

 

Läs pressmeddelandet här: http://news.cision.com/se/posifon/r/mariann-behover-medicin-fyra-ganger-per-dygn—region-orebro-vill-inte-forskriva-medicinpaminnare,c2650850