Vad är det Nora gör som fungerar så bra?
Under 2022 tar vi dig med på en resa genom landet för att lyfta fram hur våra kunder och samarbetspartners jobbar med välfärdsteknik. Vi gör vårt första stopp i den lilla trädstaden Nora, Bergslagens lilla sagostad. Alldeles intill den glittrande Norasjön, med trånga gränder och färgglada trähus hittar du upplevelser runt varje krök. Här hittar vi även socialchefen Fredrik Bergström.
Fredrik började jobba i Nora för fem år sedan och innan dess var han chef för Vård och omsorg i Örebro. Han har en bakgrund som undersköterska och har sedan gymnasietiden varit trogen att arbeta med människors behov. Han har haft olika roller men alltid gått in med frågeställningen ”Hur kan jag göra skillnad idag?”
Sedan 2018 levererar Posifon GPS-larm till Nora som i dagarna har köpt in sin hundrade enhet. Vi är förstås nyfikna på denna kommun som, om vi får tro vad det själva säger, är en plats där människor verkligen bryr sig. Vad är det som gör att de så framgångsrikt kunnat införa välfärdsteknik i äldreomsorgen? Vi ställer tre snabba frågor till Fredrik.
Nora med närmare 11 000 medborgare är en av de kommuner som lyckats bäst med att införa välfärdsteknik. Vad är det ni gör för att få det att fungera så bra?
– Dels har politiken sagt att vi ska utforska välfärdsteknik som skapar förutsättningar för självständighet och delaktighet. Dels är Nora lagom stort för att med små medel kunna pröva sig fram med välfärdsteknik som faktiskt gör skillnad. Verksamheterna i Nora har lätt för att se nyttan med tekniken både ur ett verksamhetsperspektiv men framförallt ur ”den vi är till för”-perspektivet. Sen så är vi ganska nyfikna av oss. Så, en politisk viljeinriktning tillsammans med mod och nyfikenhet gör att vi tar oss framåt.
En av de stora utmaningarna med att införa välfärdsteknik kan vara att få med sig hela organisationen i arbetet. Vilket råd vill du ge andra kommuner som vill satsa på att införa GPS-larm i äldreomsorgen?
– Just gört. Det viktigaste är att börja skapa värde för den vi är till för. Det kan vi bara göra genom att börja. Sen måste man ha koll på vad var och en ska göra och ha bra rutiner för att det ska vara tryggt och säkert att använda tjänsten. Jag skulle även föreslå att inte kalla det gps-larm. Vi kallar det mobilt trygghetslarm och det är vad de är. Man kan känna sig trygg även när man lämnar hemmet. Att vi kan hitta den enskilde med GPS är bara bonus.
Om du skulle vara på middag och bordsgrannen visar sig vara vår socialminister Lena Hallengren. Vad hade du passat på att ta upp mellan varmrätten och desserten?
– Jag skulle ge henne några bilder från vardagen där mobila trygghetslarm och annan välfärdsteknik gör skillnad på riktigt. Jag tror även att jag skulle passa på att be henne se över alla juridiska ”hinder”. Allt det som gör att det känns svårt att börja inför en teknik som skapar delaktighet och aktivitet för de personer som kanske bäst behöver den. De med nedsatt kognitiv förmåga.
För den som vill ta en tur till trästaden Nora finns mer information på visitnora.se
Avslutningsvis och kanske det viktigaste av allt? Vad säger Noras seniorer om kommunens satsningar?
Nyligen gjorde Sveriges Radio ett inslag med en av dem, Katharina Diechmann. Här berättar hon om hur hon upplever en ökad känsla trygghet med sitt mobila GPS-larm.
https://sverigesradio.se/artikel/katharina-kanner-sig-tryggare-och-friare-med-mobilt-trygghetslarm
Stort tack Fredrik för att vi fick intervjua dig!