Restauranger öppnas upp, fotbollsmatcher, konserter, kollektivtrafik och gemensamma besök i ICA butiken kommer förhoppningsvis snart vara vardag, igen. Pandemins effekter börjar så sakteligen släppa och regeringen har en tydlig femstegsplan på att öppna upp samhället. Vi är många som upplever att livet satts en smula på paus det senaste 1,5 året. Pandemin har fått oss att prata om och tyvärr få egna erfarenheter av de negativa hälsoeffekter som isolering och avsaknad av att möta sina nära och kära ger. De må vara tillfälligt men likväl tråkigt, påfrestande och för många känslomässigt utmanande med olika symtom. För de flesta av oss är detta dock övergående. Smittan är om vi sköter oss på nedgång och äntligen kom den, solen. Solljuset lockar nu till utevistelse såväl tidiga mornar som sena kvällar. Det fejas och putsas i trädgårdar. De utemöbler som kom ut tidigt i april dukas nu till fest och förhoppningsvis sociala tillställningar. Med respekt för rådande situation har vi alla lärt oss att tvätta händerna, hålla avstånd och värna om våra medmänniskor samtidigt som det finns ett uppdämt behov av att umgås med nära och kära.

Jag hoppas att de erfarenheter och upplevelser vi gemensamt erfarit under denna pandemi ger effekter för alla, där vi gemensamt skapar förutsättningar för att bryta isolering, skapa förutsättningar för att delta i samhällslivet och dra nytta av de hälsoeffekter som ges av att vistas ute.

Det borde vara en självklarhet att trygghetslarm 2022 ska fungera såväl inne som ute. Att alla oavsett behov skall känna sig trygga i att hämta posten, beundra trädgården, gå till glasskiosken eller vad man nu vill förta sig. Trygghet skapas genom att kunna kalla på stöd om behovet uppstår. För de flesta genom en enkel knapptryckning på ett anpassat, uppdaterat och designmässigt ändamålsenligt trygghetslarm och för vissa en sula i skon som ger stöd i att få hjälp hem!

Att använda sig av GPS-larm är att förhålla sig till omsorgens resurser som vi vet är begränsade men viktigast av allt, det möjliggör frihet för den enskilde. Inom omsorgen slänger vi oss med begreppet skälig levnadsnivå, med erfarenhet av pandemi är vi nog alla överens om att friheten att röra sig ute bör betraktas som skälig levnadsnivå. Kontakta oss om ni vill skaffa er mer argument.