Leo är sju år. Liksom många andra med Downs syndrom är han rymningsbenägen och har svårt att uttrycka var han befinner sig och var han bor.
– När vår son har larmet på sig kan både jag och min man känna oss trygga och ge honom frihet att få vara ute och leka, säger Maria Lunell, mamma till Leo, som har Downs syndrom.

Larmenheten, som Posifon har utvecklat har användaren på sig som ett armbandsur eller runt halsen. Med enkla knapptryck kan man larma, ringa och prata med anhöriga eller vårdpersonal. Familj och vårdpersonal kan också enkelt lokalisera användaren via sina smartphones eller via datorn.

– Vi har känt oss väldigt otrygga, särskilt då vi bor nära ett vattendrag. Förr kunde vi hitta Leo med fötterna i vattnet. Men tack vare Posifons trygghetsmobil har vår familjesituation förenklats väsentligt, säger Maria Lunell.

Kan handla om liv eller död
Med Posifons trygghetslarm finns också möjlighet att förutbestämma ett tryggt område som det är ok att befinna sig inom. Så fort användaren ger sig utanför området larmas familj eller vårdpersonal.

– I vårt fall kan det handla om liv eller död. Många människor, bland andra min son, saknar förmåga att förstå vad som är farligt och då är det fantastiskt med ett trygghetslarm som gör att de snabbt kan få hjälp.