Barbro Rohlins man Agne har demenssjukdom och har använt Posifons GPS-larm sedan i somras.
– Larmet ger en fantastisk trygghet både för honom och för mig. Det har blivit en vändpunkt för hela familjen.

Agne Rohlin började få problem med minnet för ungefär fem år sedan på grund av demenssjukdom. I somras blev problemen värre och Agne gick vilse vid två tillfällen och fick åka polisbil hem. Genom anhörigcentrum i Västerås stad blev Barbro och Agne erbjudna att testa ett GPS-larm från Posifon.

– Larmet är en fantastisk försäkran och ett gott demens hjälpmedel vid demens. Jag och våra barn känner oss mycket tryggare och Agne kan gå ut och rasta hunden utan att vi behöver vara oroliga, säger Barbro Rohlin.

Enkel att använda
Med Posifons larm kan Barbro ringa direkt till Agne och få reda på exakt var han befinner sig. Hon kan också ringa och prata med honom utan att han behöver hantera telefonen eller trycka på någon knapp.

– Tidigare hade Agne en vanlig mobiltelefon men det här hjälpmedlet fungerar mycket bättre. Larmet är väldigt enkelt att använda och har blivit en naturlig del i vår vardag.

Vill behålla larmet
För över ett år sedan startade Västerås stad en testverksamhet där mobila personlarm används för att höja livskvaliteten för användare, anhöriga och vårdpersonal. Testverksamheten pågår fram till årsskiftet men Barbro Rohlin hoppas på att få ha kvar larmet även efteråt.

– Jag hoppas verkligen att larmet kommer att bli ett medel som biståndshandläggarna kan rekommendera och erbjuda, säger Barbro Rohlin.